четверг, 1 декабря 2016 г.

Весело та корисно

                    Конкурс «Господарочка»
                                   3 клас
Мета: ознайомити учнів із традиціями харчування; учити дотримувати режиму і гігієни харчування; заохочувати до самостійного приготування страв; виховувати  бажання вести здоровий спосіб життя.
Хід заходу
В е д у ч а
Дорогі діти,
Шановні гості!
Сьогодні у класі
Ми зібрались не просто.
Для учнів я склала
Цікаві завдання,
Щоб провести між ними
Кулінарні змагання.
Всі ми любим смачно їсти,
Спішимо до столу сісти.
Хто ж готує нам всі страви?
Ну, звичайно, наші мами.
Ми у них навчаємось,
Досвід переймаємо.
І сьогодні всім гостям
Зможем показати,
Як потрібно і з чого
Страви готувати.
— Розпочинаємо наш конкурс «Господарочка». Прошу оплесками привітати учасників 1-ї команди (прізвища учнів); учасників 2-ї команди (прізвища учнів).
Перше завдання «Загадкове»
— Кожній команді запропоновано загадки.
Маєте відгадати їх і назвати страву, у складі якої
містяться продукти-відгадки.
 І печуть мене, і варять,
І їдять, і хвалять, бо я добра. (Картопля)
 А що то за коні в гаю на припоні:
Довгасті, голчасті, зеленої масті,
Нікого не возять, лише солі просять? (Огірки)
 Сидить дівчина в коморі,
А коса її — надворі. (Морква)
 Я кругленький хлопчик,
Як у мишки, хвостик,
Червоненький я на вроду,
Хочу в борщик із городу. (Буряк)
 Без рук, без ніг,
А в’ється на батіг. (Квасоля)
Підказка: салат змазують олією.
Відповідь: вінегрет.
— Поки команди працюють, послухаємо виступ  наших друзів.
Яка їжа переважала в меню українців?
Найбільш поширеними стравами були в Україні ті, що виготовляли з рослинних складників. Каші становили основу харчування. Їх готували з гречки, ячменю, вівса, кукурудзи, проса. Найбільш улюбленими є овочеві страви — борщ,
капусняк, печений гарбуз, огірки, часник, цибуля, хрін, перець.
Наші пращури готували різноманітні страви з картоплі: деруни, галушки, оладки. М’ясні страви були рідкістю. Споживали багато лише сала. Страви з птиці готували тільки в неділю. Яйця споживали на свята. Молочні страви вживали частіше. Ці традиційні страви давали силу   орачам і пастухам.
Друге завдання «Упізнай на смак»
— Виконати друге завдання допоможе наш справжній друг — язик. Із заплющеними очима на смак ви маєте впізнати, що входить до складу
певної страви. Цей салат ви часто їсте у шкільній їдальні.
Третє завдання «Упізнай страву за переліком»
·        Молоко, масло, цукор, манна крупа. (Манна каша)
·        Вода, цукор, ягоди, крохмаль. (Кисіль)
·        Молоко, яйця, масло, дріжджі, борошно, ягоди, цукор, олія. (Пиріжки)
·        Рис, молоко, цукор, родзинки, масло. (Каша)
— Послухаймо поради щодо харчування!
1. Їсти потрібно 4 рази на день, в один і той самий час. Якщо дотримувати цього правила, то перед їжею з’являється апетит, їжа краще засвоюється.
2. Обов’язково снідайте, коли йдете до школи.
3. Корисно їсти молочні продукти, м’ясо, рибу, багато овочів і фруктів. Не захоплюйтеся надмірно солодощами, борошняними виробами,
жирною і солоною їжею.
4. Їжу потрібно ретельно пережовувати.
5. Під час уживання їжі не можна відволікатися, займатися іншою справою.
6. Не можна переїдати, адже це спричиняє багато хвороб.
Четверте завдання «Добери страву»
— Запишіть страви, у складі яких містяться:
а) морква;
б) цибуля.
Завдання для вболівальників
— Закінчіть речення.
1) Перед їжею завжди потрібно мити... (руки).
2) Якщо їжа впала на підлогу, то її не можна їсти, адже вона... (забруднена).
3) Не можна споживати їжу, коли минув термін її придатності. Можна... (отруїтися).
4) Овочі й фрукти перед вживанням потрібно... (мити).
П’яте завдання «Упізнай продукт на дотик» (або за запахом)
Цибуля, часник, капуста, картопля, буряк, морква, яблуко, лист лавровий, перець горошок...
Шосте завдання «Конкурс на краще чищення картоплі»
Сьоме завдання «Варимо борщ»
— Напишіть перелік продуктів, потрібних для приготування борщу.
Завдання для вболівальників «Упізнай за описом»
1. Відокремлений від м’яса підшкірний свиняч     жир, що зберігають солоним і вживають  сирим, смаженим чи вареним. (Сало)
2. Популярна в Україні рідка страва, що варять з посічених буряків, капусти, картоплі та інших   овочів і приправ. (Борщ)
3. Солодка рідка страва з сушених ягід і фруктів.  (Узвар)
4. Українська національна страва — невеликий варений виріб, зліплений з прісного тіста і начинений  сиром, ягодами чи капустою. (Вареник)
Восьме завдання «Кухарі»
а) Приготування бутербродів.
б) Приготування торта.
— Поки команди працюють, послухаємо виступ   наших друзів.
Слово «вітамін» походить від латинського «віта» — життя. Назва ця не випадкова. Якщо вітамінів бракує, людина важко хворіє. Вітаміни потрібні
для нормального зростання і розвитку дитячого організму. В організм вітаміни потрапляють разом з їжею. Отже, потрібно знати, у яких продуктах містяться
необхідні вітаміни.
Вітамін А сприяє зростанню, підтримує нормальний зір. Його багато міститься в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, риб’ячому жирі.
Вітамін В дуже потрібен для фізичної та розумової праці, поліпшення травлення. Він є в житньому хлібі, вівсяній і гречаній кашах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, м’ясі, печінці.
Вітамін С запобігає простуді, поліпшує кровообіг, сприяє зростанню, лікує цингу (хворобу зубів).
Багата на вітамін С капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, хрін, шипшина, часник, лимон, настій хвої, чорна смородина.
Вітамін D зміцнює кістки, запобігає рахітові. Живе  в молоці, печінці, риб’ячому жирі, житньому хлібі.
Отже, необхідно вживати різноманітну їжу, щоб збагатити свій організм речовинами, необхідними для нормального зростання і розвитку.
Завдання для вболівальників
— Відновіть прислів’я (на картках).
·        Хочеш їсти калачі — не сиди на печі.
·        Роби до поту, а їж в охоту.
·        Будеш трудитися, будеш кормитися.
·        Влітку один тиждень рік годує.
·        В роботі «ох», а їсть за трьох.
·        Хоч три дні не їсти, аби з печі не злізти.
·        Їдеш на день — хліба бери на три дні.
Вікторина для вболівальників
1. Що раніше становило основу харчування українців? (Каші)
2. Які страви були рідкістю? (М’ясні)
3. Коли готували страви з птиці? (У неділю)
4. Коли їли яйця? (На свята)
Підбиття підсумків змагання

Комментариев нет:

Отправить комментарий